• KALENDARZ ŚWIĄT NIETYPOWYCH

        •            Kalendarz nietypowych świąt sprawia, że będziecie można świętować każdego dnia. Uwielbiacie pizzę? Kochacie chodzić do teatru? A może jesteście miłośnikami zbierania znaczków pocztowych?

                Wygląda na to, że każdy znajdzie najbardziej odpowiedni dzień, by oddać się swojemu hobby w stu procentach i pokazać innym, że to, co robicie ma ogromne znaczenie. Okazuje się, że oryginalnych i nietypowych świąt jest naprawdę dużo! 

        • 9 II DZIEŃ PIZZY
          • 9 II DZIEŃ PIZZY

          • 08.02.2023 22:12
          • Światowy Dzień Pizzy 2023 obchodzimy raz w roku, chociaż miłośnicy tego dania z pewnością jedzą ją o wiele częściej! Co to za święto? Światowy Dzień Pizzy obchodzony jest od 2018 roku w dniu wspomnienia patrona pizzy - świętego Antoniego Abate.

          •  

            Pizza, jaką znamy dzisiaj, pochodzi z włoskiego Neapolu, chociaż jako pierwsi podobny do niej placek wypiekali już starożytni Grecy. Początkowo podawali go wyłącznie polanego oliwą i posypanego przyprawami, co odróżnia ten specjał od pizzy jedzonej obecnie - obowiązkowo z serem i sosem. Ta część historii pizzy wiąże się również z trudnościami w ustaleniu pochodzenia samej nazwy potrawy. Część językoznawców uważa bowiem, że pochodzi ona od greckiego wyrazu plax, oznaczającego coś płaskiego. Inni z kolei wskazują na powiązania z łaciną i słowem pinsere, oznaczającym tłuczenie lub rozcieranie.

            W Światowy Dzień Pizzy jemy danie podobne do tego powstałego w XVI wieku we wspomnianym już Neapolu. Na początku był to placek nasączony tłuszczem, zwykle oliwą bądź smalcem, z dodatkiem sera czy ryby. Na spopularyzowanie potrawy w wersji z pomidorami trzeba było jednak poczekać aż do roku 1889. Wtedy też, po zjednoczeniu Włoch, tron objęła dynastia sabaudzka. Choć jej członkowie pochodzili z Francji, na miejscu zetknęli się z kuchnią włoską. To właśnie wtedy królowa Małgorzata spróbowała specjalnie przygotowanych rodzajów pizzy. Jeden z nich zawierał sos stworzony na bazie pomidorów, ser oraz oregano. Danie tak bardzo posmakowało monarchini, że zostało nazwane na jej cześć – Margherita. Obecnie przysmak ten dostępny jest właściwie w każdym miejscu serwującym pizzę, stanowi też bazę dla wielu eksperymentów w komponowaniu nowych odsłon tej popularnej potrawy.

            Wciąż jednak nie moglibyśmy obchodzić Międzynarodowego Dnia Pizzy, gdyby danie to nie zostało spopularyzowane w Ameryce. Na początku XX wieku, kiedy wielu Włochów wyemigrowało do USA, przywieźli ze sobą ten powszechnie dziś znany przepis. Przybysze zaczęli otwierać rodzinne biznesy, w tym restauracje, w których serwowali pizzę. Coraz więcej osób poznawało jej doskonały smak, a sama receptura z czasem uległa pewnym zmianom, m.in. ciasto w amerykańskiej wersji pizzy stało się znacznie grubsze. W takim właśnie wydaniu danie zaczęło podbijać świat, w tym Polskę. Po pewnym czasie Polacy docenili też jego bardziej tradycyjną odsłonę, czyli pizzę na cienkim cieście, z dodatkiem oliwy zamiast różnego typu sosów, dlatego dziś ogromną popularnością cieszy się właśnie pizza włoska.

            Chciecie dowiedzieć się więcej o samym dniu, jak i pizzy? 

            • Najpopularniejsza pizzą świata jest Pepperoni.
            • W Ameryce co sekundę sprzedaje się 350 kawałków pizzy.
            • Najwięcej pizzy zjada się na całym świecie w sobotnie wieczory.
            • Samo słowo “pizza” pochodzi od łacińskiego “picea”. Oznacza nic innego, jak... placek mączny.
            • 56% Polaków najchętniej kupuje pizzę Americanę z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą. 53% wybiera Hawajską.
            • Największa pizza została przygotowana w RPA w 1990 roku.
            • Rekord w najszybszym zjedzeniu pizzy o średnicy 30 cm należy do Amerykanina. Zajęło to mu zaledwie 41,31 sek!
            • Najdroższa pizza na świecie kosztuje 8,5 tysiąca złotych. Do jej składników należą między innymi trufle i czarny kawior.
            • Najdłuższa pizza na świecie upieczona została w Krakowie w 2010 roku.
            • Pizza margherita swoją nazwę zawdzięcza królowej Marghericie di Savoia.
            • Ciekawostki na temat pizzy na Dzień Pizzy

              Oto kilka ciekawostek na temat pizzy z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy 2023.

            • Najprostsza i najpopularniejsza pizza Margherita zawdzięcza swoją nazwę królowej Włoch Małgorzacie Sabaudzkiej, której najbardziej smakowała właśnie pizza z sosem na bazie oregano i z serem.
            • Pierwszy historyczny zapis słowa pizza pochodzi z manuskryptu z X. wieku odnalezionego w miejscowości Gaeta we włoskim regionie Lazio.
            • Pizza w wersji z sosem pomidorowym pochodzi z Neapolu i prawdopodobnie powstała ok. XVI wieku.
            • Tradycyjnie włoska pizza serwowana jest w całości i jedzona jest nożem i widelcem, bez charakterystycznego podziału na trójkątne porcje.
            • Pizzę rozpropagowali włoscy imigranci przybywający do Ameryki, którzy przywieźli recepturę na smaczne ciasto z dodatkami i sosem pomidorowym na początku XX wieku. Amerykanie pokochali pizzę na grubszym cieście.
            • Pierwowzór pizzy przygotowywany był również przez starożytnych Greków, którzy jedli pszenne placki z oliwą i przyprawami.
            • Tradycyjna pizza neapolitańska jest chroniona unijnym znakiem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności.
            • Tylko 22 restauracje w Polsce posiadają status członka w AVPN  - Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej. To organizacja non – profit chroniąca receptury i reputację neapolitańskiej pizzy.
            • Od 2017 roku sztuka wytwarzania pizzy neapolitańskiej została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
            • Raffaele Esposito, włoski szef kuchni, jest uznawany za ojca współczesnej sztuki wytwarzania pizzy.
            • Największa pizza na świecie (wpisana do Księgi Rekordów Guinessa) została wytworzona w 2012 roku w Rzymie i miała wielkość ponad 1200 m2.
            • Najdroższa zakupiona kiedykolwiek pizza nosi nazwę Pizza Royale 007 , powstała w restauracji w Szkocji z dodatkiem: kawioru, mięsa homara i jadalnego złotego pyłu. Kosztowała ponad 4 tysiące funtów (ok. 20 000 zł).
          • Wróć do listy artykułów
  • RODO

  • DEKLARACJA DOSTĘPNOŚCI

    • Logowanie

    • Kontakt

      • Szkoła Podstawowa Nr 109 im. Batalionów Chłopskich w Warszawie
      • 22 277 11 23
      • ul. Przygodna 2 03-991 Warszawa 03-991 Warszawa Poland
  • MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE

  • Liczba wizyt

    liczba odwiedzin: 20980
  • Galeria zdjęć

      brak danych